4 Kasım 2011 Cuma

Organik Hayat

organik hayat :)

Çok titiz bir anne olduğum söylenemez. Evim hiçbir zaman mum gibi düzenli olmamıştır. Elimden geleni yapmaya çalışıyorum ama iki çocuk olunca bir de ev küçük olunca fazla bir şansım kalmıyor, ben de artık dert etmiyorum, koyverdim gitti. İki çocuklu arkadaşlarım bana evin asla derli toplu olamayacağını önceden söylemişlerdi zaten. Benim önem verdiğim esas konu dağınık olsun ama temiz olsun.
Temizlikten kastım öyle çamaşır sularıyla yerleri cilalamak değil. Ev temizliğinde kullanılan kimyasallardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışıyorum. Bu durum çocuklarım olduktan sonra başladı. Eskiden de deterjan kokularını solumayı sevmezdim ama çocuk olunca çok daha başka düşünüyor insan. Mesela çocukalarım bütün gün yerlerde oynuyorlar. Ya da oğlum lavaboda ellerini yıkayıp orada vakit geçirmeyi çok seviyor. O nedenle tercihimi organik temizlik maddelerinden yana kullanıyorum. Çamaşırlarında da aynı şekilde. İlk başlarda granül kullandım, sonra organik deterjana geçtim. Organik yumuşatıcıyı Emre'de kullanmaya başladım. Elif'de temin etme imkanım yoktu. O nedenle ona hiç yumuşatıcı kullanmamamayı tercih ettim. Çünkü bildiğim kadarıyla yumuşatıcıdan sonra makine durulama yapmıyor. Yani yumuşatıcı çocuğun teni ile direk temasa geçiyor. Şimdi organik yumuşatıcı ile içim rahat. Sabun konusuna gelince. Bu antibakteriyel sabunların da sağlık sorunları yarattığını okudum geçenlerde. Bakteri direncini düşürüyormuş ve daha başka şeyler. Ekoanne'nin yazısında detaylarını okuyabilirsiniz. Zaten içime de sinmiyordu aslında kullanırken. Şimdi aktarlardan temin ettiğim zeytinyağlı doğal sabunları kullanıyorum. Sadece çocuklara değil kendimize de.

Demek istediğim şu ki..Sokaktaki mikroptan çok da korkmamak gerekir. Hangi çocuk sokakta elini ağzına soktu diye hastalanıyor? Ama evimizi temiz tutalım diye kullandığımız temizlik maddelerinin içindeki zararlı kimyasalların astım ya da daha ileride kanser gibi sorunlara yol açabileceği çok büyük ihtimal. O nedenle her anneyi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum.

Bu konudaki düşüncelerinizi aşağıdaki ankette paylaşırsanız sevinirim.

3 yorum:

nohut oda dedi ki...

ankete goz atıcam şimdi..
bır arkadasım hıc yumusatıcı kullanmadıgını soylemıstı denedım bende gercekten mantıklı hıcbır getırısı yok aslında deterjan yeterınce kokulu ...

Biricik kızımız Zeynep Sude'miz... dedi ki...

merhaba,
bende kizimin camasirlarina yumusatici kullanmiyorum.yazinizi okuyunca bu konuda daha da dikkatli davranmam gerektigini anladim.benim sorum bu organik urunleri hangi market yada alisveris sitesinde bulabiliriz.

Acqua dedi ki...

Bandırma'da yaşadığım için organik ürünleri internetten temin ediyorum. Ama eminim büyük şehirlerde bu ürünleri satan merkezler vardır. Ben Sodasan ve Klar marka ürünleri tercih ediyorum. Arattığınızda bulursunuz.