25 Aralık 2006 Pazartesi

Anne Sütünün Faydaları

Emzirmenin başladığı ilk günlerde göğüsten klostrum denilen sarımsı bir sıvı akar. Bağışıklık sağlayan maddeler bakımından çok zengin olan bu sıvı, bebeğinizi çeşitli bulaşıcı hastalıklardan korur. Ayrıca hafif müshil etkisi yaparak bebeğinizin bağırsaklarının boşalmasına ve sütü sindirmesine yardımcı olur. Bu nedenle ilk saatlerde ya da ilk günlerde gelen bu klostrumu bebeğinize mutlaka verin. Zamanla sarımsı sıvının yerini olgunlaşmış süt olarak bilinen beyaz süt alır.

Bebeğinize ilk altı ay sadece anne sütü verin çünkü anne sütü bebeğin gelişimi ve büyümesi için gerekli biyolojik maddeleri içerir. Anne sütü ile beslenen çocuklarda şeker hastalığı, alerji, kanser, iltihaplı bağırsak hastalıklarının az görüldüğü tespit edilmiştir. Sinir sistemleri daha iyi ve zeka düzeyleri daha yüksektir. Anne sütü bebeğe onu hastalıklara karşı koruyacak olan antikorları sağlar.

Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin ayrıca suya ihtiyaçları olmaz. İhtiyacı olan suyu anne sütünden temin ederer.

Emzirme sırasında bebek ile anne arasında güçlü bir bağ kurulur. Bebeğin annesinin tenini hissetmesi güven duygusunun gelişmesinde çok önemli bir rol oynar. Gerek fizyolojik gerekse psikolojik sebeplerden dolayı bebeğinizi muhakkak emzirin.

Bebeğinize anne sütü veremediğiniz durumlarda inek sütü vermeyiniz. Çünkü;

• Demir eksikliği anemisine (kansızlık) neden olur
• Alerjik hastalıklara yakalanma oranını yükseltir
• Tam gelişmemiş böbrek fonksiyonlarını ve su-elektrot dengesini olumsuz etkiler. Sıvı kaybına yol açar.
• Hazmı oldukça güçtür
• Düşük D vitamini sebebi ile normal kemik ve iskelet gelişimi sağlayamaz


Bebeğinizi anne sütü ile besleyemediğiniz durumlarda doktorunuzun önereceği, anne sütüne yakın mamaları kullanabilirsiniz. Bebek mamaları açıldıktan sonra buzdolabında 48 saatten fazla bekletilmemeli ve tuz ilave edilmemeli.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok faydalandım, değerli yorumlarınız için teşekkürler!

Adsız dedi ki...

blogunuz yeni anneler icin faydali bilgiler iceriyor, yazilarinizin devamini bekliyoruz.

Adsız dedi ki...

Bir çok kitabi bilginin yanında kendi düşüncelerinizi barındıran yazılarınızın devamını bekliyorum.

Adsız dedi ki...

Kendi düşüncelerimiz de çoğu zaman kitabi bilgilerden damıtılarak oluşmuyor mu sevgili anonymous ? - Mert :))

Adsız dedi ki...

Gamzecim merhaba, Memorial hastanesinin internet sayfasinda gordum, Hamilelik Yogasi kurslari varmis, periyodik olarak duzenliyorlar, belki blogunda bu tip bilgileri de verebilirsin. Senin daha once bu tarz bir deneyimin oldu mu ? Basit egzersizler yapiyor musun ? Belki diğer hamilelere yardimci olmuş olursun bu şekilde...

Adsız dedi ki...

Son bir soru Gamze, sayfandaki reklamlarda Ekol Laboratuvar ın haberini gordum, 95 YTL ye check up kampanyası başlatmışlar, belki okucularına ve yakın çevrene duyurmak istersin diye düşündüm. Sevgiler - Mert