27 Eylül 2010 Pazartesi

Tarhana Çorbasını Çok Sevdik

İkinci çocuk gerçekten de çok daha rahat büyüyor. Elif'te çok titizlikle davrandığım birçok konuda şimdi biraz daha rahat olabildiğimi görüyorum. Daha deneyimli olmanın getirdiği soğukkanlılık, olgunluk ve öngörü...Annelik içgüdüsüne de çok inanırım.
Doktorumuz 6. ayda bize sebze çorbası, meyve püresi, yoğurt ve mamaya başlatmıştı. Sebze çorbasına patates, havuç ve pirinç ile başladık. Sonra kırmızı mercimek, bulgur ve irmik ilave etmemizi söyledi. Ben ilk patates, havuç ve pirinç yaptım. Ancak benim oğlumun zaten kabızlık sorunu var ve bu verdiklerimin hepsi kabızlığını pekiştirici şeyler. Bir sonrakine kabak koydum sonra doktorun dediğine göre devam ettim. Yalnız dün bir değişiklik yaptım. Tarhana çorbası verdim. Hem de domatesli. Domates konusunda biraz çekindim ilk başta acaba allerji yapar mı diye. Sonra domatessiz tarhana çorbasının da birşeye benzemeyeceğine karar verdim ve domates de koydum. Emre nasıl da iştahla yedi görmeliydiniz. Sebze çorbasını ne maymunluklar yaparak yedirirken bunu nasıl bitirdiğini anlamadım bile. Elif de aynı şekilde çok severdi hatta Elif ek gıdalara çok zor geçmişti, 7.5 aylıkken tarhana çorbasını içmişti ilk kez. İki gün tarhanadan sonra yarın yine sebze çorbası yaparım, sonra yine tarhana...değişiklik olur işte.
Meyvelerden armudu ve şeftaliyi çok seviyor. Elma yerken çok zorlanıyor. Suyunu içiyor sonra elmanın rendesi ağzından posa gibi kalıyor, onu yutmakta çok zorlanıyor. O nedenle de pek keyif almıyor. Şimdilik elma, armut, şeftali ve muz veriyorum.
Yoğurt konusunda çok denedim, denedim ama maalesef artık pes ettim. Olmuyor işte, sütlerden mi yoğurttan mı bilmiyorum tutmuyor.... Ben de şimdi bazen Sütaş'ın bebek yoğurdundan bazen de bizim yediğimiz yoğurttan veriyorum artık. Çok üzgünüm ama gerçekten çok denedim...
Neyse ki domateslerimiz var bu sene bol bol. Hem babaannemiz hem de anneannemiz bol bol yaptılar. Geçen senelerde sadece ben yapıyordum ancak 2 kavanoz çıkarabiliyordum. Bu sene sanırım 11 kavanoz kadar var. :)) Çok mutluyum...Domatesi nasıl yaptığımı merak edenler varsa hemen anlatayım. Çok iyi yıkadıktan sonra kabuklarıyla blenderdan iyice geçiriyorum. Tencereye koyup 20-30 dakika kadar kaynatıyorum, biraz tuz atıyorum (tuz bakteri barındırmaması açısından çok önemli). Altını kapatır kapatmaz daha kaynarken hemen kavanozlara dolduruyorum, kapağını sıkıca kapatıp ters çeviriyorum. Soğuyana kadar 1 gün kadar öyle bekliyor. Bu haliyle buzdolabında saklamanıza gerek yok, ışık almasın yeter. Ancak kullanmaya başlayınca, açınca muhakkak buzdolabına girmeli. İşte bu kadar...Ben öyle pek marifetli bir anne değilim bu konularda kendimce birşeyler yapmaya çalışıyorum sadece. Çocuklarım için sağlıklı olması çok önemli.
Haftasonu Erdek'e gittik yine, ama bu sefer hava o kadar güzeldi ki, pazar günü dayanamadık denize girdik. Elif'de nezle ve öksürük olduğu için onu denize sokmadık ama güneşten faydalandırdık. Ancak deniz akvaryum gibiydi desem abartı olmaz, kimsecikler de yoktu...Sonra biz çıktık hava bir lodos yaptı, o güzelim deniz gitti acayip dalga başladı ve çok kirlendi. Neyse ki çok güzel bir denizde kapanış yapmış olduk. Herhalde bir daha giremeyiz diye düşünüyorum. Seneye inşallah...

2 yorum:

Ömer Tuna dedi ki...

afiyet olsun size. Ben 2. bebeğim olursa acaba rahat olurmuyum hiç bilmiyorum? Sanki aynı şeyleri yaşarmışım gibi geliyor. Sizleri okuyunca 2. için hevesleniyorum:)

nohut oda dedi ki...

erdegın denızı gercekten cok guzel bu yaz bızde ordaydık..